روانشناسی مثبت گرا شاخه‌ای از علم روانشناسی است که بر جنبه‌های مثبت تجربه انسانی تمرکز دارد. این حوزه به جای بررسی آسیب‌ها و اختلالات روانی، بر شناسایی و تقویت نقاط قوت، بهزیستی و شکوفایی افراد تأکید می‌کند. یکی از برجسته‌ترین نظریه‌های مطرح‌شده در روانشناسی مثبت گرا، مدل پرما PERMA است که توسط مارتین سلیگمن، روانشناس برجسته آمریکایی، ارائه شده است. این مدل، پنج عنصر کلیدی را برای دستیابی به یک زندگی شاد و با معنا شناسایی می‌کند.

در این مقاله از وبسایت سعیده سعیدی به طور کامل به تعریف مدل پرما توسط مارتین سلیگمن می پردازیم. در ادامه همراه ما باشید.

مدل پرما چیست؟

مدل پرما بر اساس نظریه مارتین سلیگمن یک راهنمای ساده برای خوشبختی است که از پنج عنصر اساسی بهزیستی روانشناختی و شادکامی به وجود آمده است. سلیگمن معتقد است که این عناصر پنج گانه به شادکامی و زندگی کامل مردم کمک خواهد کرد.

مدل پرما (PERMA) برگرفته از 5 حرف اول عباراتی است که همه در زمینه سلامتی و شادکامی در زندگی اشاره دارد:

  1. Positive emotions (احساسات مثبت): ایجاد و داشتن احساسات مثبت در زندگی آشکار ترین لایه شادکامی است. این مورد اشاره به یادگیری هیجانات مثبت در زندگی ما دارد. برای مثال می توانید در ابتدای صبح که از خواب بیدار میشوید در آینه به خود سلام کنید و از افکار ور الفاظ خوب و مثبت استفاده کنید مانند من زیبا هستم، من توانا هستم، روز خوبی را در پیش رو دارم و… ایجاد این هیجانات مثبت ارتباط بسیار واضحی با شادکامی کارد.
  2. Engagment (مشغولیت) : این مورد اشاره به درگیر شدن با تمام وجود به کارهایی دارد که به آنها علاقه داریم. زمانی که با تمام وجود و تمرکز درگیری کاری شده‌اید را به یاد آورید که حتی گذر زمان را هم از یاد برده بودید و با تمام تمرکز درگیر کاری شدید. این شراطی است که به آن مشغولیت با تمرکز بالا می گویند و فقط برای کارهایی اتفاق می افتند که با تمام وجود به آن علاقه دارید. بنابر این هرچه این مدل کارها در زندگی ما بیشتر باشد این نشان از لذت بردن بیشتر ما از زندگی است و یعنی ما سرگرم کارهایی هستیم که از آنها نهایت حس خوشبختی و شادکامی را میگیریم.
  3. Relationship (ایجاد ارتباطات): این مورد به ایجاد ارتباطات موثر و خوب با افرادی است که ما را احاطه کرده اند. داشتن روابط خوب احساس شادی و خوشبختی را در شما ایجاد می کند. تحقیقات نشان می دهد که انسان یک موجود اجتماعی است و وقتی تنها هستیم مراکز درد در مغز ما فعال می شوند و روابط صمیمی و خوب مانند سپر بلا برای بدن ما عمل می کنند.

    بنابراین داشتن روابط خوب و صمیمی با افرادی که در اطراف ما زندگی می کنند مانند دوستان، همکاران، خانواده و… یکی از عناصر فوق العاده حیاتی برای خوشبختی می باشد. نکته ای که بسیار اهمیت دارد این است که باید در روابط خود دقت کنیم که با افراد مثبت نگر نزدیکی بیشتری کنیم و از افراد منفی نگر تا حد امکان دوری کنیم.

  4. Meaning (معنا دادن به زندگی): داشتن هدف در زندگی یکی از شروط اصلی حرکت است. چرا که تا زمانی که هدفی مشخص در زندگی خود نداشته باشید نمی توانید به خوشبختی دست پیدا کنید.
    معنا هنگامی پدید می‌آید که ما به هدفی بسیار بزرگ‌ خدمت کنیم. چه این هدف گونه‌ای مذهب یا الوهیت باشد، چه دلیلی باشد که به‌ نحوی به انسان‌های دیگر خدمت کنید، همه ما نیاز داریم برای رسیدن به احساس خوشبختی زندگی خود را معنادار کنیم.

  5. Achievement (نتایج و دستاوردها): موفقیت و دست‌یابی به اهداف، یکی دیگر از عوامل مهمی است که بر شکوفایی توانایی‌های ما اثر می‌گذارد. وقتی هدفی در زندگی خود دارید و برای آن تلاش می کنید و آن را به نتیجه میرسانید از دورن احساس شادمانی و خوشبختی دارید. باید اهداف خود را دست یافتنی در نظر بگیرید و در جهت رشد به هدف بزرگتر قدم بردارید و هر بار که به یک هدف کوچک می رسید آن را جنش بگیرید تا احساس خوب در وجود شما نهادینه شود.

نتایج به کار بستن مدل پرما در زندگی

مدل پرما یک نقشه راه رسیدن به خوش بختی در زندگی است. همیشه باید تلاش کنید که این احساس های خوب را در زندگی خود حفظ کنید و مدل پرما را قدم به قدم اجرا کنید تا همیشه شادی درونی و احساس خوش بختی داشته باشید. این باور غلط را دور بریزید که برای خوش بختی نیاز به ثروت و پول فراوان است پول زیاد شاید شما را خوشحال کند ولی شما را خوشبخت نمی کند. خوشبختی یک احساس درونی است که نیاز به پرورش و نگهداری دارد. امیدوارم همیشه در زندگی خود شاد و خوشبخت باشید. 

در ویدئوی زیر می توانید بخشی از توضیحات سرکار خانم سعیده سعیدی را در زمینه مدل خوشبختی پرما بشنوید.

 

دیدگاهتان را بنویسید